Somalisk kulturaften
Omkring 80 deltagere beundrede synet af flotte kvinder i nationaldragter og nød den lækre somaliske mad.
Omkring 2003 kom der en del flygtninge til Bjerringbro, og den lokale Røde Kors afdeling søgte frivillige til at hjælpe med at give dem en god start her i landet. Jeg tilmeldte mig, da jeg på mine mange rejser i udlandet altid er blevet godt modtaget og behandlet - for dermed at kunne give lidt tilbage.
Der kom bl.a. en del somaliere, og for at introducere deres kultur, blev der afholdt en Somalia-aften på Enggården, Bjerringbro.

Somalia aften
Masser af dejlige børn og unge mennesker fra Somalia, Burma, Afghanistan og Danmark.

Somalia aften
Kvnderne i farverige rober.

Somalia aften
Jeg snakkede med nogle af deltagerne og fik denne artikel i avisen.
Teksten i artiklen:
SOMALI KULTURAFTEN PÅ ENGGÅRDEN
Omkring 80 deltagere beundrede synet af flotte kvinder i nationaldragter og nød den lækre somaliske mad.
I rækken af arrangementer med de forskellige grupper af indvandrere i Bjerringbro Kommune, var det denne gang Somaliernes tur til at præsentere deres kultur. Det fandt sted på Enggården, som aftenen igennem gav genlyd af de mange børns leg, af livlig snak på mange sprog, og med en eksotisk krydret duft fra de spændende retter.
Tidligere har Bjerringbro-afghanerne også med stor succes holdt en lignende festaften. Disse arrangementer indgår som et led i de aktiviteter, som Bjerringbro afdelingen af Dansk Røde Kors og en række frivillige tilbyder kommunens indvandrere, for at alle kan lære hinanden – og hinandens kultur – bedre at kende.
En aktiv familie
Én af de somaliske kvinder, som har været meget aktiv i forberedelserne, er Amoon Ali. Inden borgerkrigen i Somalia eskalerede i slutningen af 80erne, arbejdede hun i Ministeriet for Kultur og Uddannelse, hvor hun var chef for den afdeling, der skulle gøre det muligt for flere kvinder at tage en uddannelse. Amoon er selv uddannet på universitetet i hovedstaden Mogadishu og har desuden videreuddannet sig i Pakistan og Sarajevo.
Hun fortæller om de lovløse forhold, der herskede i landet under borgerkrigen, som endnu ikke er afsluttet: En søster blev voldtaget, familiens ejendele og penge blev stjålet, Amoon mistede sit arbejde og måtte gå under jorden. Derfor var hun nødt til at sende sine to børn til Yemen, hvor de i 13 år boede hos en tante.
I 1999 havde Amoon samlet penge nok til at kunne købe rejsen til Danmark. Hun måtte betale den for hende uhyrlige sum af US$ 3.400 (ca. kr. 25.000) for at blive hjulpet ud af Somalia og kom så til Danmark den 17. januar 2000. Efter at have boet på forskellige asylcentre i 1½ år fik hun bevilget opholdstilladelse og endelig den 28. juni sidste år familiesammenført med sine to børn, Salma på 18 og Siddik på 17.
Familien er tilfredse med at bo her, og de er alle i fuld gang med at opbygge deres nye liv: Amoon går 3 dage om ugen på sprogskole i Viborg og er de resterende 2 dage i praktik på Grundfos. Det er hun meget glad for, og planen er nu, at hun tager en 10. klasse dansk eksamen for så forhåbentlig at kunne få et ”rigtigt” job på Grundfos – gerne på kontoret. Datteren Salma går på Ungdomsskolen i Viborg og vil gerne være sygeplejerske, medens sønnen Siddik arbejder i træværkstedet på Produktionsskolen i Ulstrup. Hans store ønske er at komme til at arbejde med EDB.
Sambuza
Blandt de mange lækre retter kan Deres udsendte specielt anbefale sambuza, som hos flere af de ”indfødte” gæster fik sveden frem på panden. Vi fik opskriften, som lyder ganske enkel:
På panden svitses løg, hvidløg, peberfrugt og chilipeber (som er det der giver sved på panden) sammen med en portion hakket oksekød. Derefter laves en dej af mel, vand og salt. Tag dejen i klumper, som små boller, og pres dem fladt ud på bordet. Overfladen pensles med olie, de lægges sammen to og to og skæres i ca. 10 cm store trekanter, hvorefter de steges 1 min. på en varm pande.
Derefter trækkes de fra hinanden og kødsovsen lægges på hvorefter kanterne pensles med mel udrørt i vand og de lægges sammen igen. Derefter steges de i olie på panden – og en lækker forret eller frokostret er klar til servering!