Afghansk kulturaften

De afghanske familier i kommunen samlede omkring 100 personer til en rigtig Afghanistan-aften med spændende mad, musik og folkedragter.

Midtjyllands Avis, 31. marts 2003

Integration på kryds og tværs
De afghanske familier i kommunen samlede omkring 100 personer til en rigtig Afghanistan-aften med spændende mad, musik og folkedragter.

For en måneds tid siden tog Bjerringbro afdelingen af Dansk Røde Kors initiativ til at invitere kommunens flygtninge og lokale borgere til at mødes, så begge parter kunne lære hinanden nærmere at kende. Det er der kommet et fast mødeprogram ud af, hvor Borgen på Carl Petersens Alle danner ramme for aktiviteter hver anden onsdag aften.

På skift sættes der så speciel fokus på de lande, som flygtningene kommer fra. Som den første gruppe inviterede afghanerne her i weekenden til en afghansk kulturaften, der på grund af den store tilslutning blev afholdt i Kirkecentret.

Det var et festligt skue, hvor mange af afghanerne kom i nationaldragter - mændene i hvide kjortler, som kan minde lidt om halvlange nederdele, og kvinderne i farverige dragter med flotte broderinger. Også de andre flygtningegrupper fra Somalia og Burma var talstærkt repræsenteret. Størst indtryk gjorde dog alle de dejlige børn med deres store mørke øjne og charmerende smil, og som utvunget snakkede dansk med hinanden på kryds og tværs af nationaliteterne.

De afghanske familier havde forberedt en halv snes forskellige lækre retter, som ingen etnisk restaurant kunne have gjort bedre. Det lykkedes at få opskriften på én af de varme retter, som let kan gå hen og blive et hit også blandt danskere. Den er enkel at lave og smager himmelsk:

Kofta
Bland en fars (næsten som til frikadeller) af hakket oksekød, presset hvidløg, finthakket løg, chilipeber efter smag, salt og peber samt 3 æg per kilo kød. Formes til små boller (som til boller i karry).
I en stor gryde varmes lidt olie og heri svitses hakket løg hvorefter hakkede tomater (evt. fra dåse) tilsættes.
Kødbollerne koges ca. ½ time i tomatsovsen og retten serveres med ris.

Der blev gjort godt indhug i den lækre mad, og som afghansk gæstfrihed åbenbart byder, så var der mad nok også hvis der skulle komme uventede gæster. Ikke mindst danskerne tog godt for sig af retterne, så man må sige, at integrationen med at kende og værdsætte hinandens kultur og specialiteter i høj grad går begge veje.

Den unge læge, Saboor Kabir fortalte efter spisningen om Afghanistan, som det var inden Taleban styret og senere krigen hærgede landet. Kabir arbejder nu på Viborg Sygehus, og har sammen med sin kone og to børn fundet sig godt tilrette i Bjerringbro.

De kommende måneder planlægges tilsvarende mad- og kulturaftener med familierne fra Somalia og Burma.