Saudi Arabien

Skiold solgte primært kværne til Baghanem i Jeddah, men fik også leveret nogle foderanlæg.

Besøg 18. marts 1977
Jeg fløj til London, hvor jeg overnattede, og videre med Saudia til Jeddah næste morgen. Ingen problemer med hotel, idet ambassaden har et bestikkelsesarrangement: SR 100 for 1 stk værelse på Kandara Place. Jeg boede i en nybygget fløj, og i øvrigt var Jeddah næsten ikke til at kende - der var virkelig sket store ændringer siden mit forrige besøg den 9. marts 1975. Kyllingerestauranten på Shara Abdul Aziz (hovedgaden ved Queens Building) er dog stadig i top. Folkene på ambassaden er ret sløve og ikke til nogen større hjælp. Igen tankevækkende, når man som "kunde" betragter den hjælp, man får, eller ikke får, af disse officielle kontorer - hvordan mon folk har vurderet vores hjælp fra Danish Food i sin tid?

profile
Fodermølle i Taif, som senere købte udstyr fra Skiold

Jeg tog en taxa til Taif til en kyllingefarm, men fløj tilbage. En Yemenit, som eje er lille parfumeforretning i souk'en i Jeddah, købte et foderanlæg til sin fars farm i Taiz, Yemen - hyggelig måde at gøre forretninger på.

Den 22. marts - efter en del ventetid med lange køer af yemenitiske fremmedarbejdere - kom jeg ombord på Yemen Airways til Taiz.

Besøg 26. marts 1977
Jeg fløj fra Taiz til Jeddah og videre til riyadh. Byen er lige så stor, kedelig og støvet som sædvanlig. Jeg boede hos noge danske eksperter i et stort hus for enden af en muddervej (det regnede !) overfor en beduinlejr med får og geder.

Den 28. marts fløj jeg videre til Al Khobar, hovedbyen for olieudvindingen i landet. Her er de blevet endnu mere pengegriske - især taxaerne på Al Ghosaibis hotel, der tager SR70 for en tur til lufthavnen. En lignende strækning, men til Dammam, koster kun SR20. Jeg brugte det meste af dagen på at lave min rapport om turen.

Den 29. marts fløj jeg så til Damascus.

Besøg 10.januar 1978
Elgaard hentede mig kl. 07 og vi kørte til Aalborg Lufthavn i bælgmørke med isslag og glatte veje. Med SAS DSC9 til CPH og videre med MEA B707 via Geneve til Beirut (hvor telefonen i lufthavnen som sædvanlig ikke virkede, så jeg fik ikke fat i Abdul). videre med MEA B707 til Jeddah. Som sædvanlig lang ventetid i lufthavnen, og så til hotellet - en villa, som jeg deler med en tysker - dobbeltværelse til hver samt fælles stue, køkken og bad, SR 250 (kr. 450) til hver. Dejligt vejr med ca. 20º ved midnat.

profile
Min ven og forhandler af kværne, Aboud Baghanem

Næste dag tog jeg straks ned til vores forhandler, Aboud Baghanem. Var også omkring kværn-souk'en, hvor der står den ene kværn efter den anden. Yemenitterme, som arbejder der, vil gerne fotograferes, medens saudierne bliver sure. Spiste aftensmad på min yndlingsrestaurant i Shara Abdul Aziz, overfor Queen's Building, hvor der kun er grillstegte kyllinger på menuen. De har nu fået nye stole i fyrretræ. Derefter i souk'en Shara Gabel, hvor jeg kikkede på ure - købte et til KE's nye dame, men fandt ingen til Benthe og mig selv.

Torsdag, den 12. januar var det støvstorm. Jeg besøgte én af mine andre kværnforhandlere og spiste så frokost med Aboud. Han kørte mig til Queens Building, hvor jeg sagde, jeg skulle se på et ur. Efter frokost besøgte jeg min ven, parfumehandleren al Anssari, som sidste år købte en fodermølle til landsbyen i Yemen. Tilbage til Aboud, som kørte mig ned i souk'en, hvor han købte et ur til Benthe, et Omega kronograf til SR720. Derefter var vi ude at spise på Casino al Hamra - en libanesisk friluftsrestaurant med udmærket mad.

Fredag, den 13. januar var jeg i lufthavnen kl. 08 for at flyve med Yemeni Airlines til Sanaa'a. Der var afgang kl. 11, men allerede kl. 8 var der en lang snoet kø på ca. 50 personer med masser af kasser og pakker. Jeg kunne dog som sædvanlig gå lige hen og checke ind.

Besøg den 19. januar 1979
Jeg har ingen notater fra denne rejse, men i min kalender står der, at jeg for første gang overnattede på Meridien Hotel - og ikke som sædvanlig det gamle Al-Attas. Jeg brugte tiden på at besøge vor kværn-forhandler, Baghanem samt skaffe visum til Yemen. Der er ingen fotos fra denne tur.

Besøg den 30. november 1979
Næste led i kværnrejsen sammen med Henrik Hougaard, søn af Skiold's ejer NHN. Vi besøgte vores kværnforhandler, Baghanem, og nogle fodermølle kunder. Boede på det nye Hotel Sheraton og havde et udmærket ophold, inden vi fløj videre til turens sidste stop, Cairo.

profile
Muslimer fra mange lande kommer gennem Jeddah på vej til den hellige by, Mecca. Mange er meget fattige, og i mangel på penge, medbringer de ofte souvenir fra hjemlandet: Udstoppede dyr, udskårne træfigurer o.l. I smøgen bag Queen's Building var der altid et eksotisk udvalg af den slags varer.

Besøg den 8. december 1981
Ankom fra Baghdad for at besøge vores nye kunde, Thonayan, som havde købt et stort anlæg til sin kyllingefarm i Taif. Var sammen for sidste gang med min rigtig gode ven, Mohammed Heikal, der det efterfølgende år blev dræbt ved en bilulykke. Dejlig fyr på min egen alder, som jeg havde mange gode samtaler med. Han skulle netop hjem til Amman og giftes.

Besøg 12. februar 1982
Jeg ankom fra Sana'a med Yemen Airways (hvis piloter ofte optræder i skørte og bare tæer) de Haviland propelmaskine. Det er blevet den rene luksus med hoteller i Saudi, der jo oplever en enorm rigdom fra oliesalget.Efter nogle møder med min gode ven Baghanem (kværnforhandler), fløj jeg videre til Riyadh. Her havde min kammerat, Mohammed Haikal fundet nogle gode kundeemner, som vi sammen besøgte over nogle dage. Hjemrejsen gik via Jeddah, Paris, Frankfurt og København, inden jeg et døgn senere var tilbage i Sæby.

Besøg den 22. april 1982
Alle skulle have deres egen internationale udstilling, og denne gang foregik det i Riyadh. Ikke det mest oplagte sted for en landbrugsudstilling, men jeg havde nogle kunder med kyllingefarme, der gerne selv ville fremstille foderet.

profile
Der var sket en enorm udvikling af byen fra mit første besøg i 1973 - fra støvede sandveje og stedvise ujævne cementfliser til dette nye metropol 10 år senere.

Besøg den 9. januar 1983
Ankom til Jeddah, hvor jeg havde solgt nogle vandingsmaskiner. Der var problemer med et par af dem, men jeg fik fat i en smed, så de blev repareret. Var hjemme til spisning om aftenen hos kværnagenten, Baghanem, som jeg nu har kendt i næsten 6 år. Fløj videre til Riyadh for at besøge en anden god kunde.

Besøg 26. februar 1983
Med afgang kl. 04 fra Aden nåede jeg også at tage en tur op til Taif for at møde Sheihk Adnan. Om aftenen fløj jeg videre til Riyadh, hvor jeg sammen med Heikal kørte rundt til vores eksisterende og kommende kunder.

profile
Det flotte hotel i Riyadh

Besøg den 8. april 1983
Skiold deltog i en international landbrugsudstilling i Riyadh. Det jeg husker tydeligst, var det flotte hotel, jeg boede på i Riyadh, hvor receptionen vel var 50 m høj med masser af krystal lysekroner. Hotellet lå i udkanten af byen, vor der var mere sand end veje og bebyggelser. Da jeg var løbet tør for after-shave gik jeg ned i en lille biks - men after-shave havde de ikke på hylderne (måske frygt for at de tørlagte indbyggere skulle drikke det?). Jeg købte så en flaske gel, som både lugtede og føltes godt. Siden den dag har jeg kun brugt enten gel eller creme efter barberinger.