Tamilsk kulturaften, 20. april 2007
Se pressemeddelelse nederst

Der kokkereres i skolekøkkenet En stak pandekager forberedes
Stort tag-selv-bord ..med masser af lækre retter
Kvinderne, der sørgede for maden Der var både stærke og milde retter, så alle kunne være med.

  Janni, der var koordinator for arrangementet.
Miriam fra Afghanistan x fra Sri Lanka
Asada fra Afghanistan Jakob Kjær - formand for Ungdommens Røde Kors - i sin nye sarong
Alex og Nithu i en suveræn rytmedans Traditionel tamilsk dans, hvor pigen gør kur til manden - og omvendt.
Publikum var begejstrede for underholdningen Kamilla og synger tamilske sange
Thava, der fortæller sin historie nedenfor, ved sit private lille alter. Thava med sin familie i huset på Vestervang

Tamilsk kulturaften

TAMILSK AFTEN PÅ EGESKOVSKOLEN

Røde Kors’ integrationsgruppe og de lokale tamilere samlede over 90 deltagere til tamilsk kulturaften.

Der var eksotiske dufte af spændende krydderier på Egeskovskolen forleden, hvor en gruppe tamilske kvinder - OG mænd - havde indtaget skolekøkkenet for at tilberede mad til de mange deltagere. Imens vrimlede skolegangene med især kvinder i et brus af farverige dragter, men også formanden for Ungdommens Røde Kors, Jakob Kjær, lyste op i sin ankellange tamilske sarong.

I rækken af arrangementer med de forskellige grupper af indvandrere i Bjerringbro, var det denne gang tamilernes tur til at præsentere deres kultur. Tidligere har Bjerringbro-afghanerne og somalierne også med stor succes holdt lignende festaftener. Disse arrangementer indgår som et led i de aktiviteter, som Bjerringbro afdelingen af Dansk Røde Kors og en række frivillige tilbyder områdets indvandrere, for at alle kan lære hinanden – og hinandens kultur – bedre at kende.

Karry på 10 måder..
Aftenen startede med et meget stort tag-selv-bord med mange forskellige lækre retter. Karry og chili indgår som væsentlige ingredienser i det tamilske køkken, men ellers forekommer maden at opfylde alle krav til gode kostråd med mange varianter af grønne bønner, aubergine, løg, linser, kartofler, salater – samt lækre kyllinger og oksekød i en usædvanlig velsmagende krydret sovs (der kommer nederst en opskrift på denne meget populære ret). Udover hovedretterne, der blev tilberedt på skolen, havde de tamilske familier også medbragt deres egne specialiteter, og både fra danskere, afghanere og burmesere, lød der mange anerkendende ord om maden.
Bagefter optrådte nogle af børnene med både klassisk tamilsk dans samt en forrygende opvisning i en mere moderne udgave, og desuden gav pigerne smagsprøver på hjemlandets smukke sange. Aftenen sluttede med, at Søren Padkjær viste lysbilleder fra sin nylige rejse til Sri Lanka.

Flugt fra borgerkrigen
Der bor ca. 15 tamilske familier i Bjerringbro, i alt ca. 75 personer, og de er alle kommet hertil fra Sri Lanka i slutningen af 80erne. Vi talte med én af de aktive deltagere i arrangementet, Thavayogavanian – kaldet Thava - en dynamisk mand på 41 år, der sammen sin kone og tre børn bor i eget hus på Vestermarken. Han fortæller, at da han var 18 år og boede i hovedstaden Colombo, brød den etniske konflikt løs. Den største befolknings-gruppe på Sri Lanka er singhalesere (ca. 74%), medens tamilerne, der i de sidste årtusinder har domineret den nordlige del af øen, andrager ca. 18%. Efter at Sri Lanka blev uafhængigt fra Storbritannien i 1948, gennemførte singhaleserne forskellige tiltag, som i tamilernes øjne forekommer diskriminerende, bl.a. en favorisering af sinhala-talende medarbejdere og strengere adgangskrav for tamilerne på universiteterne. 
Dette dannede grundlag for en tamilsk modstandsbevægelse, og der blev flere og flere voldelige konfrontationer med de nationale sikkerhedsstyrker. I 1983 brød denne konflikt så ud i lys lue og medførte bl.a. en voldelig forfølgelse af tamiler i de overvejende singhalesiske områder – herunder Colombo, hvor Thava boede.
Som altid i den slags konflikter var det især unge mænd (= potentielle soldater), der blev taget til fange – eller det der var værre. Thavas forældre besluttede derfor, at de måtte redde deres søn ved at sende ham ud af landet, hvilket ikke var let, da veje, havne og luft-havn var kontrolleret af sikkerhedsstyrkerne. De var derfor nødsaget til at skaffe penge til en ”menneskesmugler”, der ved hjælp af bestikkelse fik Thava og 5 andre unge mænd på et fly til Singapore.

Sne for første gang
De unge mænd vidste ikke, hvor de ville blive fløjet hen, før de den kølige september dag – i deres kortærmede skjorter - steg af flyet i København. Proceduren var dengang, at man så bad om at få asyl, hvorefter de blev kørt til Sandholmlejren. Via et kort ophold på Fyn kom alle tamilerne den 5. november 1986 til Viborg, en dag Thava husker meget tydeligt, da det var midt i et kraftigt snevejr; noget som han aldrig før havde oplevet. 

Saltet hamburgerryg
Tamilerne blev herefter fordelt i lokalområdet, og Thava kom sammen med 4 andre til Ulbjerg nord for Viborg. De boede sammen i en villa og skulle nu klare sig selv. De fik 1800 kr om måneden plus et buskort, så de kunne komme ind til Viborg for at gå på sprogskole og for at købe ind. Alt var naturligvis meget nyt og anderledes for denne lille flok unge mænd i begyndelsen af 20erne. Thava fortæller, at de hurtigt fandt ud af at gå i Røde Kors’ genbrugsbutik for at købe varmt tøj, for få dage efter de var flyttet ind, kom en ”rigtig” vinter til landet, med temperaturer ned til -26º og så meget sne, at sprogskolen var lukket i 1 uge. Også maden bragte nye oplevelser: De havde købt et lækkert stykke kød i super-markedet, en hamburgerryg, der jo ligner et godt stykke skært kød. Hvad de ikke vidste, var at den var velsaltet fra slagteriet, så da dagens kok under stegningen tilsatte en god portion salt, endte det med, at kødet blev helt uspiseligt.
Efter de 9 måneders sprogskole fik Thava arbejde på Karup Brød, hvilket gik så godt, at fabrikken kort tid efter ansatte yderligere 4 tamiler.

Bryllup i Indien
Thava flyttede senere til Bjerringbro, og i 1991 rejste han til Indien, hvor det var lykkedes en god veninde fra Sri Lanka at flygte til. De blev gift i Indien, men Thava måtte rejse alene tilbage til Bjerringbro. Han var syg af længsel efter sin nye kone, og uden svar fra Udlændingestyrelsen gik han i sin kvide op til præsten for at få lidt trøst. Præsten var Preben Salomonsen, og han tog straks telefonen og sørgede for, at sagen blev hevet frem fra bunken – og en uge efter kom der besked om, at fru Priya – med en flybillet sponseret af FN – var på vej til Bjerringbro.

Fast arbejde
I 1996 fik Thava arbejde på Grundfos Teknologicenter, hvor han nu på 11. år arbejder på aftenholdet. Priva har i flere år arbejdet i cafeteriet på Gudenåhuset, men efter det blev lukket, er hun nu ansat i køkkenet på Nørgaards Højskole. I det hele taget en meget arbejdsom familie, idet datteren Kamilla på 13 år går med aviser og storebror Nithu har eftermiddagsjob på Grundfos – udover at han er elevrådsformand på Egeskovskolen. Ligesom alle de øvrige tamilere i byen, lægger familien stor vægt på udannelse, og de to ældste børn har store ambitioner. Lillebror Alex i 0. klasse har endnu ikke besluttet sig, men at dømme efter hans eminente dans og rytmesans, så vil han også kunne gøre sig gældende i underholdningsbranchen! Også de øvrige tamilere i Bjerringbro har alle arbejde – de fleste på Grundfos, men også på bl.a. B8/Duba, Biga og som nævnt på Højskolen.

Tamilsk oksekød med smag
En af de mange lækre retter på bordet var oksekød i karry. Her er Priyas opskrift på den helt rigtige tilberedning (krydderierne kan bl.a. købes i den tamilske butik i Gravene, Viborg):
1 teskefuld olie varmes på panden
1 hakket løg brunes i olien
1 teskefuld fennikelfrø, 1 teskefuld sennepsfrø og en fingerspids karryblade svitses sammen med løget
½ kg skært oksekød skæres i små tern brunes
Derefter koger blandingen under låg i 5 min.
1½ teskefuld salt og lidt vand tilsættes og det koger igen 5 min under låg
2-5 teskefulde tamilsk karry pulver tilsættes efter smag, og det koges videre i 10 min under låg
1 dåse tomatpuré koncentreret tilsættes, og det koger ca. 5 min til kødet er mørt.
Denne pragtfulde kødsovs kan spises med ris eller spagetti.

Succes’en gentages 
På grund af pladsmangel måtte Røde Kors desværre lukke for yderligere tilmelding til arrangementet, men efter den meget vellykkede aften er der planer om at gentage det til næste år. Selv om ”vore” tamiler har boet her i ca. 20 år, og på mange måder er mindst lige så danske, som de indfødte, så har de også bevaret mange af traditionerne fra deres egen kultur. Alle børnene er født her i landet, og der er noget fascinerende over at se en lille mørkøjet charmetrold tale dansk med tydelig Bjerringbro-accent. At blive inviteret indenfor i et sådant tamilsk hjem er en meget positiv oplevelse, og vi kan kun opfordre alle, der har muligheden, til at indlede et nærmere bekendtskab med vore tamilske medborgere.